Transform

Team coaching, od razvoja do transformacije tima

Postoji li pravi trenutak za team coaching? Kada ste u novoj situaciji, da li prvo očekujete od tima da nauči da ”pliva” u njoj? Ili očekujete da uskoče odmah, zato što ste obezbedili svima pojaseve za spasavanje? Ili možda očekujete od članova tima hrabrost da skoče u duboku vodu i ”proplivaju” pred vašim očima? 

Često lideri sa kojima radim posebno poštovanje pokazuju prema članovima tima koji su ”proplivali”. Govore sa ponosom o sopstvenoj dobroj proceni i kako se rizik isplatio. Ovakve priče često opravdavaju sve one situacije u kojima neki drugi nisu proplivali. 

Ovaj primer nije uvod u temu da li treba ili ne treba raditi na razvoju tima pre nego se tim susretne sa novim zadacima. Neki od poznatih modela rukovođenja potvrđuju da sa povećanjem znanja i sposobnosti zaposlenih u timu raste i njihova spremnost da uspešno obave zadatke. Ulaganje u razvoj tima je preduslov da bi tim bio uspešan. 

Ukoliko se pitate i dalje kada je pravi trenutak za team coaching, odgovor je sada. 

Razvojne aktivnosti su investicija. Već smo u jednom od prethodnih tekstova pisali o standardima koje treba da zadovolji trening ili razvojni program da bi doveli do željene promene. Ovde ćemo se osvrnuti na uslove koji utiču na razvoj tima.

Kao lider dajte lični primer

Liderov uticaj na razvoj tima je presudan. Ukoliko lider ulaže u razvoj svojih veština i zalaže se za razvojne aktivnosti, veće su šanse da se članovi tima zainteresuju za lični razvoj. Zaposleni su motivisani za razvojne prilike koje im nudi njihov lider, i u kojima im se on pridružuje.

Dogovorite se oko razvojnih ciljeva

Često se podrazumeva da svi želimo da postignemo isti razvojni cilj, ili da svi na isti način definišemo naše razvojne oblasti. Isto tako, ljudi imaju različite fantazije o tome kako razvoj funkcioniše. Neki na primer smatraju da je na treneru ili na coachu da im omogući promenu. Na taj način, otpisuju svoje sposobnosti i mogući doprinos. Ukoliko preskočimo proces ugovaranja razvojnih ciljeva, lako se može dogoditi da su naša očekivanja različita. 

Obezbedite transformaciju

Obezbedite lični razvoj, iskustvo transformacije stavova i pristupa poslu, pre nego razvoj veština. Treninzi obećavaju sticanje veština. Treninzi nude korisna znanja i alate. Ipak, količina informacija koja se izgubi već sat vremena nakon treninga prelazi 50% usled nedostatka primene i ponavljanja. 

U metodologiji team coachinga pažljivo smo integrisali gore navedene uslove. Tako na primer, lider sve vreme radi na svom razvoju i na razvoju tima. Jedan od prvih koraka u radu sa timom je ugovaranje ciljeva. Time postižemo dogovor oko željene promene i o doprinosu svakog od učesnika na tom putu. Tako stvaramo uslove za transformaciju i za razvoj koji je više od sticanja veština.

Tags: No tags

Comments are closed.