3 zlatna pravila za izbor treninga - Growth Code

3 zlatna pravila u izboru treninga

Upravo ste završili važan sastanak. Nezadovoljni ste ishodom i rešeni da nešto promenite u svom pristupu. Otvarate pretraživač i ubacujete ključne reči: Trening Liderstvo Beograd i- dobijate preko 35,000 rešenja. Ubrzo shvatate da vam ponude zvuče slično i da vam je teško da izaberete. Ukoliko ste u mogućnosti, tražićete savet i podršku kolega iz HR sektora, međutim, verovatno Vas interesuje kako da izaberete trening tako da investicija donese željeni rezultat.

  • Trening nije dovoljan

U radu sa liderima često dođemo do teme ulaganja u razvoj tima. Većina lidera je do momenta kada se upoznajemo uložila značajne napore u razvoj svog tima. Investirali su u različite treninge za razvoj stručnih i osnovnih kompetenci i nakon nekog vremena zažalili jer do promene nije došlo. Često se iznenade kada im kažem da 90% znanja stečenih na treningu se izgubi tokom prve godine od realizacije treninga ukoliko ta znanja nemaju primenu. Još je Ebinghaus 1885. godine svet upoznao sa procesom zaboravljanja i upozorio da se u prvih sat vremena od momenta učenja izgubi 50% informacija. I tu se naravno zaboravljanje ne zaustavlja. 

  • Iskustvo učenja

U prilog činjenici da trening nije dovoljan, govori i poznati model 70 20 10 koji su 80 tih godina prošlog veka predstavili McCall, Lombardo i Eichinger. U svom istraživanju ispitivali su faktore uspeha 200 vodećih lidera, i došli do zaključka da je 70% efekta na njihovo znanje imalo iskustveno učenje, 20% socijalno učenje i 10% formalno učenje. Iskustveno učenje se postiže kroz aktivnosti kao što su: rad na izazovnim projektima, job shadowing, rotacija posla i sl. Socijalno učenje se postiže u interakciji sa drugim ljudima kroz aktivnosti kao što su: coaching, mentorstvo, traženje fidbeka od kolega. Formalno učenje se postiže kroz treninge, različite seminare i radionice, formalno obrazovanje, čitanje knjiga i sl.

Ukoliko dolazite u iskušenje da precrtate treninge sa svoje liste željenih razvojnih aktivnosti, ipak sačekajte. Iako treninzi donose malo efekta na ukupno znanje pojedinca, oni često donose neophodna znanja na koja kasnije možete da nadovežete ostale razvojne aktivnosti. Na primer, pre nego što tražite coaching za unapređenje veština rukovođenja, dobro je da prođete trening veština komunikacije i veština rukovođenja. Iz ovog razloga, kada se odlučujete za trening, ipak je bolje da planirate čitav razvojni program po modelu 70 20 10.

  • Transformativno učenje

Diskusija o najboljim treninzima, radionicama i obukama najčešće staje kada se spomene model 70 20 10. Iako empirijski slabo potvrđen, ovaj model daje strukturu u razvoju ljudi i kompanije ga često koriste. Ipak, neće se svako zadovoljiti ovakvim načinom učenja. Za zaposlene kojima je rad na sebi izuzetno važan, učenje donosi dodatni kvalitet ukoliko nudi priliku da se preispitaju lična uverenja, da se dođe u dodir sa sistemom vrednosti, svojom svrhom. Učenje zapravo treba da podstakne ličnu transformaciju, iskustvo nakon kojeg više ne gledamo isto na sebe, ljude i okruženje. Takvu vrstu učenja mogu da podstaknu profesionalci kojima je ulaganje u razvoj sebe i drugih jedna od ličnih vrednosti. U slučaju da tražite takvu vrstu treninga, vaša pretraga će se sa 35,000 rezultata suziti na značajno manji broj. Jednostavno, ovakva vrsta učenja, koja zaista donosi promenu nije popularna. Sa druge strane, preplavljeni smo instant alatima ili trenizima.  

Vratimo se na situaciju sa početka priče. Želite da unapredite svoje veštine. Sada već znate da tragate za dobrom kombinacijom treninga za datu veštinu, mentorstva ili coachinga da biste podržali razvoj novonastalih veština kroz razmenu sa drugima, i iskustvenog učenja kroz primenu u praksi. I da biste učenju dodali kvalitet povezivanja sa vašom svrhom, izabraćete trenera koji veruje u razvoj i koji će vas voditi kroz proces integracije stečenog znanja. Za nas je svaka prilika za učenje i razvoj jedinstvena, i ide izvan okvira osnovnog treninga komunikacije, rukovođenja ili liderstva. Tu smo da vas podržimo u postavci i realizaciji kompletnog razvojnog plana za vas, vaš tim ili organizaciju. 

Želite li da zajedno kreiramo rešenje koje će doneti ciljanu promenu?

Tags: No tags

Comments are closed.